affiliate marketing

Affiliate Marketing: Zarada bez mnogo znoja?

Uvod u svijet pasivne zarade

Zamislite svijet gdje možete zaraditi dok spavate. Ne, to nije epizoda “Black Mirror” – to je affiliate marketing. U ovom digitalnom dobu, gdje svako može vladati internetom, affiliate marketing postaje sve popularniji način zarade. Ali šta je to ustvari?

Šta je affiliate marketing?

Affiliate marketing je kao kad preporučite neke super patike prijatelju. On kupi patike koristeći Vaš link, a Vi dobijete proviziju – jednostavno. U svijetu marketinga, to znači promociju proizvoda ili usluga drugih kompanija i zarađivanje provizije za svaku prodaju koja se desi preko Vašeg affiliate linka.

Zašto je affiliate marketing bomba za usputnu zaradu?

1. Sloboda Izražavanja – Publika cijeni autentičnost. Možete birati proizvode koji odražavaju Vaše vrijednosti i interese.
2. Fleksibilnost – Nema šefa koji gleda preko ramena. Radite kad želite, kako želite i koliko želite.
3. Tehnološka Povezanost – Nove generacije su odrasle uz tehnologiju. Affiliate marketing se savršeno uklapa u digitalni lifestyle.

Vrste affiliate marketinga

Kada birate affiliate program, morate poznavati i razumjeti platforme na kojima Vaša publika provodi većinu svog vremena. Na primjer, čita li Vaš kupac postove na blogu, pretražuje Facebook ili koristi tražilice kada istražuje nove proizvode? Da li je Vaš kupac u potrazi za dobrom ponudom i cijenio bi vezu na web mjesto s kuponima? Ili su više zainteresovani za istraživanje prije kupovine, čitanju recenzija i gledanju videa.
Iako su to pitanja na koja ćete sami morati odgovoriti, pogledajte uobičajene vrste affiliate programa kako biste mogli početi razmišljati o mogućim opcijama:

Promocija kroz pretraživače
S ovim programom prodavci plaćaju vlastitim novcem za promociju affiliate ponuda u rezultatima pretraživanja ili drugim platformama za oglašavanje na mreži, poput Facebook Advertisinga.
Ovo je odlična opcija za marketinške stručnjake sa SEO pozadinom.

Programi za influensere i javne ličnosti
Ukoliko ste bloger ili influencer na društvenim mrežama koji komunicira s određenom publikom, predlažemo partnerstvo sa biznisom čiji proizvodi bi im se mogli svidjeti.
Na primjer, ukoliko ste bloger o hrani ili influencer koji pravi sadržaj s receptima, udružite se sa biznisom koji prodaje kuhinjske uređaje tako što bih njihov proizvod prikazali u Vašem sadržaju u zamjenu za proviziju za svaki proizvod prodan putem Vašeg profila.

Stranice za rezencije
Kupovina proizvoda putem interneta na slijepo može biti zastrašujuća za kupce, zbog čega se često okreću stranicama s recenzijama kako bi mogli provesti istraživanje prije kupnje.
Web stranice za recenzije sarađuju s pojedinačnim firmama kako bi recenzirali proizvode i usluge u zamjenu za affiliate link.

Web stranice sa kuponima
Poput stranica sa recenzijama, stranice s kuponima sarađuju sa biznisima kako bi kupcima ponudile popuste na proizvode i usluge u zamjenu za proviziju.

Kako početi?

Korak 1: Izaberite Nišu – Šta Vas zanima? Gaming? Moda? Zdravlje? Izaberite nišu koja Vam leži.
Korak 2: Pronađite affiliate programe – Postoje stotine programa – Google je Vaš prijatelj, a uskoro ćete moći pronaći neke partnere i na našoj web stranici.
Korak 3: Kreirajte Sadržaj – Blog, YouTube, Facebook, Instagram, TikTok – izaberite platformu i počnite stvarati sadržaj koji privlači publiku i motiviše da klikne na link kako bi ostvarili kupovinu.
Korak 4: Promovišite affiliate linkove – Koristite svoje društvene mreže da širite riječ o proizvodima koje volite.

Zaključak

Affiliate marketing je sadašnjost i budućnost
Affiliate marketing nije samo trend, to je budućnost. Uz pravi pristup i malo truda, možete postati dio ove uzbudljive industrije. Pa, šta čekate? Uskočite na affiliate voz i počnite zarađivati na zabavan način.