google maps dijeljenje lokacije

Google Maps dobio funkciju poput WhatsApp-a za dijeljenje lokacije uživo na Androidu i iOS-u

Funkcija Google Maps ‘Dijeljenje lokacije’ pomoći će vam da podijelite svoju lokaciju u stvarnom vremenu sa kontaktima na Androidu, iOS-u i PC-u.

Sažetak

  • Možete jednostavno otvoriti aplikaciju Google Maps na svom Android telefonu, iPhoneu ili iPadu i podijeliti svoju lokaciju.
  • Primaoci će moći da vide status baterije vašeg uređaja ili da li punite uređaj.
  • Google Maps će vam omogućiti da dijelite svoju lokaciju do 1 cijeli dan ili dok ručno ne isključe dijeljenje lokacije

Baš kao i u WhatsApp-u, korisnici Google Mapa će moći podijeliti svoju lokaciju uživo sa svojom užom porodicom i prijateljima. Funkcija ‘Dijeljenje lokacije’ pomoći će da svoju lokaciju u stvarnom vremenu podijelite s kontaktima na Androidu, iOS-u i PC-u. Možete jednostavno otvoriti aplikaciju na svom Android telefonu, iPhoneu ili iPadu i podijeliti svoju lokaciju.

Korisnici Google Mapa mogu odlučiti koliko dugo žele dijeliti svoju lokaciju, uz opciju da je dijelite do cijelog dana ili dok ručno ne isključite dijeljenje lokacije. Vremenski interval je 15 minuta, 30 minuta i 45 minuta, nakon čega slijedi 1 sat, 2 sata i više. Ovo je slično WhatsApp-u, ali on nudi tri opcije: 15 minuta, 1 sat i 8 sati.

Primaoci će moći da vide status baterije vašeg uređaja ili da li punite uređaj. Također ćete moći podijeliti svoje očekivano vrijeme dolaska na odredište u slučaju da ste upalili navigaciju do odredišta.

Kako podijeliti lokaciju uživo na Google mapama na Androidu, iOS-u

  • 1. Otvorite aplikaciju Google Maps i dodirnite svoju profilnu sliku u gornjem desnom uglu
  • 2. Dodirnite kategoriju “Dijeljenje lokacije” i dodirnite “Dijeli lokaciju”
  • 3. Odaberite vremenski interval za koji želite da se lokacija dijeli
  • 4. Sada odaberite kontakt s kojim želite podijeliti lokaciju na Googleu ili u aplikacijama trećih strana kao što je WhatsApp putem linkova

U službenoj objavi na Google-u je navedeno da će osoba s kojom ste podijelili lokaciju moći vidjeti vaše ime i fotografiju zajedno s preciznom lokacijom vašeg uređaja čak i kada ne koristite nijednu Google aplikaciju.