Novi načini Google pretraga u 2024.

Google zamišlja budućnost u kojoj možete pretraživati na bilo koji način, gdje god želite. Sada, kada ulazimo u 2024., uvode dva velika ažuriranja koja ovu viziju približavaju stvarnosti: Krug za pretraživanje i iskustvo višestrukog pretraživanja koje pokreće AI.

Zaokružite (ili označite ili ucrtajte) za pretraživanje

Prvo su predstavili Circle to Search, novi način pretraživanja bilo čega na ekranu vašeg Android telefona bez mijenjanja aplikacija. Jednostavnim pokretom možete odabrati slike, tekst ili video zapise na bilo koji način koji vam je prirodan – poput kruženja, isticanja, crtanja ili tapkanja – i pronaći informacije koje su vam potrebne upravo tamo gdje se nalazite.

Kada vas nešto zainteresuje, može biti ometajuće da zaustavite ono što radite i koristite drugu aplikaciju ili pretraživač da počnete tražiti informacije. Ali sada, bez obzira da li šaljete poruke prijateljima, pretražujete društvene mreže ili gledate video, možete pretraživati ono što vam je na ekranu kad vas radoznalost uhvati.

Circle to Search se pokreće globalno na odabranim premium Android pametnim telefonima 31. januara, počevši od Pixel 8, Pixel 8 Pro i nove serije Samsung Galaxy S24.

Usmjerite kameru, postavite pitanje, potražite pomoć od AI

U 2022. Google je uveo višestruko pretraživanje u Lensu kao novi način multimodalnog pretraživanja, sa slikama i tekstom. Otkako je lansirano, multisearch je bio nešto najbolje za olakšavanje vizuelnih upita — poput traženja fotografije crvenih patika sa objektivom (Lensom) i dodavanja riječi „plave“ da biste ih pronašli u željenoj boji. Ali sada, zahvaljujući najnovijim otkrićima u umjetnoj inteligenciji, višestruko pretraživanje čini istraživanje svijeta lakšim nego ikada prije.

Počevši od danas, kada uperite kameru (ili učitate fotografiju ili snimak ekrana) i postavite pitanje pomoću Google aplikacije, novo iskustvo višestrukog pretraživanja pokazat će rezultate s uvidima AI koji nadilaze samo vizualna podudaranja. Ovo daje mogućnost da postavljate složenija ili nijansirana pitanja o onome što vidite i brzo pronađete i razumijete ključne informacije.

Na primjer, zamislite da ste na buvljaku i naiđete na nepoznatu društvenu igru. Nema kutije ili instrukcija, pa odmah padaju na pamet neka pitanja: Šta je ova igra i kako se igra? Tu može pomoći novo iskustvo višestrukog pretraživanja.

Samo zabilježite fotografiju igre, dodajte svoje pitanje (“Kako se ovo igra?”) i dobit ćete pregled koji pokreće AI koji okuplja najrelevantnije informacije sa cijelog weba. Na ovaj način možete brzo saznati kako se igra zove i kako pobijediti. A uz pregled koji pokreće AI, lako je ići dublje i dobiti sve detalje.

Pregledi rezultata višestrukog pretraživanja pokrenuti pomoću umjetne inteligencije pokreću se ove sedmice na engleskom jeziku u SAD-u – nije potrebna registracija u Search Labs-u. Da započnete, samo potražite ikonu kamere Lens u aplikaciji Google za Android ili iOS. Ako ste izvan SAD-a i ste se uključili u Search Generative Experience (SGE), ovo novo iskustvo možete pregledati u aplikaciji Google. Također ćete moći pristupiti pregledima zasnovanim na umjetnoj inteligenciji u rezultatima višestrukog pretraživanja unutar Circle to Search.